خانه هوشمند

ما در جهان تازه‌ای زندگی می‌کنیم که فن آوری جایگاه و نقش دائمی در آن ایفا می‌کند. در این جهان تازه هر روز با واژه‌های جدید هم روبرو خواهیم شد. احتمالا واژه خانه هوشمند را در بین این کلمات جدید شنیده‌اید. یا ممکن است  مقاله‌ای در مورد آن را دیده باشد اولین مطلبی که از شنیدن واژه منزل هوشمند به ذهن شما می‌رسد چیست؟ شاید تصویرِ مبهمی از ترکیب اسمارتفون (موبایل هوشمند) و منزل را تجسم کنید. شاید هم اصلا مطلبی به ذهنتان خطور نکند. یا یکی از افرادی باشید که مطالب مختلفی در مورد یکی از حوزه‌های تکنولوژی می‌دانید. ولیکن با وجود این اما و اگر‌ها بد نیست اندکی درباره منزل یا ساختمان هوشمند آگاهی کسب کنیم. پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید. به زبانی ساده به شما خواهیم گفت منزل هوشمند چیست؟ و چگونه کار می‌کند؟

معرفی خانه هوشمند

تقریبا تمام مردم جهان به شکلی از هوشمند سازی در زندگی روزمره بهره می‌برند. درب‌های اتوماتیک ساختمان‌ها‌، ساعت‌های آلارم دار، تایمر فر و مایکروفر‌، ریموت‌ها و … . زمانی که از منزل هوشمند حرف می‌زنیم منظور چیزی فراتر از این‌ها است.
خانه یا منزل هوشمند به بطور خلاصه، منزل یا خانه مدرنی هست که تمام لوازم برقی و اجزای آن توسط سیستم مرکزی یکپارچه‌ای کنترل و بصورت هماهنگ کار می‌کنند. در خانه هوشمند همه چیزِ خانه را هر کجا که باشید ولو در فاصله چند هزار کیلومتری می‌توانید به راحتی با مانیتور کنترل کنید.
برای قسمت‌های مختلف منزل خود می‌توانید برنامه از پیش مشخص داشته باشید. یا وقتی که خودتان در منزل نیستید بر قسمت‌های مختلف منزل خود نظارت داشته باشید. منزل هوشمند در  معنای حقیقی سیستمی هوشمند است که هم کنترل پذیر باشد هم بتواند خود را با عادات شما تطبیق دهد.

انواع مختلف هوشمند سازی منازل

انواع مختلف هوشمند سازی منازل

ممکن است شما هم در خصوص انواع مختلف هوشمند سازی منازل مطالبی را مطالعه کرده باشید. این فن آوری با وجود اینکه تازه می باشد در کل جهان توجه علاقه مندان زیادی را به خود جلب کرده است. ایران نیز همزمان با دیگر نقاط جهان در شرکت‌های متعددی به تولید تجهیزات منازل هوشمند اقدام کرده است. جذابیت به کارگیری منازل هوشمند همچنین میل به راحتی و آسایش بیشتر در افراد را می‌توان از دلایل توسعه این فن آوری دانست. هوشمند سازی منازل به روش‌های متفاوتی انجام می‌پذیرد. در این مطلب انواع هوشمند سازی منازل بررسی و نکاتی در این خصوص بیان خواهیم کرد. دسته بندی‌های متفاوتی برای مشخص کردن انواع مختلف هوشمند سازی منازل هست که به آن می‌پردازیم.

انواع مختلف هوشمند سازی منازل از لحاظ سیم کشی

اولین تقسیم‌بندی را که برای سیستم‌های هوشمند می‌توان به کار برد بر مبنای ارتباط خط داده آن‌ها می‌باشد. در سیم کشی‌های هوشمند علاوه بر سیم‌های قدرت که سیم کشی معمول (نول و فاز) می‌باشد، یک خط سیم نیز برای انتقال داده وجود دارد. این انتقال داده به صورت با سیم یا به بصورت وایرلس (بی‌سیم) می‌تواند صورت بگیرد. سیستم انتقال دیتا سیمی بر اساس پروتکل ارتباطی به کار رفته در تجهیزات متفاوت می‌باشد. بعضی از پروتکل‌ها از نوع خاصی کابل استاندارد بخصوص استفاده می‌کنند. پروتکل KNX یکی از پروتکل‌هایی است که می‌توان به آن اشاره کرد. گروه دیگری از پروتکل‌ها از انواع کابل‌های موجود در بازار استفاده می‌کنند. به عنوان نمونه روش mod-bus از کابل‌های شبکهcat5  یا سیم تلفن بهره می‌برد.
هوشمند سازی منازل بی‌سیم  بر روی بسترهای متفاوتی انجام می‌شود. از جمله روش‌های انتقال دیتای بی‌سیم می شود به WIFI یا بلوتوث یا فرکانس‌های رادیوی (RF) نیز اشاره کرد. هریک از این مدل‌ها محاسن و معایب خاص خود را دارند. مهم‌ترین مواردی که در خصوص ارتباط بی‌سیم می‌توان به آن اشاره نمود توان مصرفی و ماکزیمم بازه پوشش ارتباط می‌باشد. در پروتکل‌های هوشمند با سیم محدودیتی برای فاصله بین نود‌ها نیست. ولیکن سیستم‌‌های بی‌سیم در خصوص فاصله دارای محدودیت می‌باشند و با در نظر گرفتن با ساختار مکانی که تجهیزات در آن مونتاژ و نصب می‌گردند برد ارتباطی می‌تواند متغیر باشد.
امکانات یک مجموعه هوشمند

امکانات یک مجموعه هوشمند

منازل هوشمند را بر مبنای امکاناتی که می‌تواند ارایه کند نیز می‌شود تقسیم‌بندی کرد. استفاده از یک سیستم جهانی محاسن و معایب متعددی دارد. به عنوان نمونه پروتکل جهانی به شما این امکان را می‌دهد که تجهیزات مختلف برند‌های متفاوت استفاده کنید. مثلا می‌توان از کلید‌های هوشمند یک نوع برند در کنار سنسور‌های برندی متفاوت استفاده کرد و دست شما را برای به کار گیری تجهیزات باز می‌گذارد.
از طرف مقابل پروتکل‌های جهانی عیب‌هایی هم دارند. قیمت بسیار بالا، هزینه سنگین تعمیر و نگهداری، کمبود قطعات در بازار و … از عیب‌های این سیستم‌ها است. حتی هزینه کپی رایت برای استفاده از نرم افزار لازم این تجهیزات رقم قابل ملاحظه‌ای خواهد بود. از طرف دیگر وسایلی که با پروتکل خاصی کار می‌کنند‌، با سیستم‌های مدل‌های دیگر ارتباط برقرار نمی‌کنند.

برخی امکانات قابل ارائه توسط سیستم‌های هوشمند سازی منازل به شرح ذیل است:

  • کنترل وسایل روشنایی
  • کنترل تجهیزات برقی
  • کنترل شیر‌های آب و گاز
  • کنترل پرده‌های برقی
  • کنترل تجهیزات امنیتی هوشمند
  • و …

هوشمندسازی منازل از لحاظ تجهیزات

تجهیزات قابل به کارگیری در منازل هوشمند شاید به وسیله تجهیز یا وسایل متفاوتی ارائه شوند. برای مثال برای هوشمند سازی در بخش روشنایی می‌توان از کلید‌های لمسی هوشمند یا رله‌های هوشمند استفاده کرد. کلید‌های لمسی در انواع متفاوتی از لحاظ تعداد پل و رنگ ارائه می‌شوند. این کلید‌ها را می‌توان به صورت محلی و یا به وسیله اپلیکیشن کنترل کرد. کلید‌های هوشمند به خاطر ظاهر زیبایی که دارند در چهره منازل به عنوان یک المان تزیینی با دکوراتیو محسوب می‌شود. رله‌های هوشمند و زیمنس plc مینی در درون تابلو‌های برق نصب می‌گردند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *