خصوصیات دیتالاگر

به تجهیزی که مقدار مشخصی اطلاعات را در حافظه خود ثبت می‌کند دیتالاگر گفته می‌شود. فرکانس نمونه برداری یا سمپل ریت از خصوصیات دیتالاگر است،‌ اگر چه رکوردر به شکلی دیگر وظیفه دیتالاگر را به عهده دارد ولی تفاوت این دو تجهیز در امکانات مختلفی است که یک رکوردر نظیر صفحه نمایش، امکان اتصال به شبکه، حافظه زیاد و … دارد و دیتالاگر از آن‌ها بی‌بهره است. این تجهیزات اغلب کوچک و پرتابل و به وسیله باتری تغذیه شده و به یک ریز پردازنده مجهز است. همچنین این تجهیزات دارای حافظه داخلی جهت ذخیره سازی داده و همچنین تعدادی حسگر می‌باشند.
رکورد کاغذی

خصوصیات دیتالاگر

خصوصیات دیتالاگر عبارت است از:

  1. تعداد کانال‌ها
  2. فرکانس نمونه برداری یا سمپل ریت
  3. نوع سنسور قابل اتصال

در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.

1. تعداد کانال‌ها

تعداد کانال‌های دیتالاگر مشخص کننده تعداد سنسور‌ها یا مبدل‌هایی است که می تواند به صورت هم زمان به دیتالاگر نصب و بهره برداری گردد.

2. فرکانس نمونه برداری یا سمپل ریت

این عدد نیز نشان دهنده تعداد دفعاتی است که یک دیتالاگر خاص داده‌های ارسالی از هر سنسور را خوانده و آن را به کامپیوتر یا حافظه سیستم منتقل می‌کند.

3. نوع سنسور قابل اتصال

هر دیتالاگری سنسور‌ها و مبدل‌های خاصی را پشتیبانی می‌کند. مثالا یک دیتالاگر ممکن است تنها قادر به پشتیبانی سنسور‌های حرارتی RTD باشد ولی قادر به پشتیبانی ترموکوپل‌ها نباشد.
یک پارامتر اساسی در سیستم‌های دیتالاگر قابلیت ثبت اطلاعات برای مدت زمانی طولانی می‌باشد برای اینکار لازم است سیستم‌های دیتالاگر دارای
رسانه‌های ذخیره سازی در حجم‌های بالا و مصرف انرژی بسیار کم باشند.

اجزای دیتالاگر

  • سخت افزاری برای تبدیل سیگنال‌های مطلوب به دیتای دیجیتال که شامل سنسور‌ها، مدار‌های تقویت سیگنال (مانند: تقویت‌گر‌ها و کاهنده‌های نویز) و انواع مدار‌های تبدیل آنالوگ به دیجیتال.
  • سخت افزار که وظیفه آن ذخیره بلند مدت دیتا‌ها در حافظه است و معمولا این کار را بر روی کارت حافظه یا حافظه داخلی انجام می‌دهد.
  •  نرم افزار دیتالاگر که وظیفه اصلی آن پردازش و بررسی، تجمیع داده‌ها و نمایش دیتا‌ها در سیستم است.

اجزای دیتالاگر

کاربرد دیتالاگر

از دیتالاگر‌ها مانند زیمنس plc استفاده‌های بسیاری می‌شود که می‌توان به آن‌ها فهرست وار اشاره نمود:

  1. ذخیره دیتا در پایانه‌های هواشناسی (مانند: سرعت یا جهت باد، دما، رطوبت نسبی، تشعشعات خورشیدی).
  2. ذخیره دیتا در پایانه‌‌های خودکار هیدروگرافی (مانند: سطح یا عمق آب، جریان آب، PH آب، رسانایی آب).
  3. ذخیره اتوماتیک داده‌های رطوبت خاک.
  4. ذخیره اتوماتیک داده‌های  فشار گاز.
  5. شمارش داده‌های ترافیک راه‌ها و جاده‌ها.
  6. اندازه گیری دما (رطوبت و …) مواد فاسد شدنی در حین انتقال محموله از مبدا به مقصد‌.
  7. مانیتورینگ پروسه‌ها برای نگهداری و کشف عیب کاربرد‌ها‌.
  8. تحقیقات در زمینه‌ی حیات وحش.
  9. اندازه گیری مقدار لرزش و شرایط لجستیک (ارتفاع سقوط) در توزیع.
  10. پایش سطح مخزن.
  11. پایش محیط زیست.
  12. آزمایش خودرو.
  13. پایش وضعیت رله در ارسال سیگنال سیستم راه آهن.
  14. ذخیره سازی داده‌های بارگذاری الکتریکی برای مدیریت مصرف انرژی.

از دیتا لاگر‌ها چه استفاده‌ای می‌توان کرد:

یکی از ویژگی‌ها و امکانات دیتالاگر‌ها، می‌توان به توانایی خواندن مقدار سنسور‌ها و ذخیره دیتا‌ها برای استفاده‌های بعدی اشاره نمود. هر چند که وقتی از دیتالاگر‌ها استفاده می‌گردد در موارد معدود و خیلی کمی از آن‌ها فقط برای جمع آوری و ذخیره دیتا استفاده می‌شود در زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  1.  برداشت داده
  2. تحلیل آنلاین اطلاعات و داده‌ها
  3.  ذخیره سازی دیتا و اطلاعات
  4.  تحلیل آفلاین اطلاعات و داده‌ها
  5.  نمایش، اشتراک گذاری و گزارش گیری از اطلاعات ثبت شده

سیستم ثبت اطلاعات

سیستم‌های کسب دیتا به جمعی از کارت‌های خروجی و ورودی که با همراهی شبکه‌ای صنعتی به هم در ارتباط بوده و در انتها اطلاعات سیستم را به کامپیوتر ارسال می‌کند اطلاق می‌شود.
دیتا اکوزیشن به شما این امکان را می‌دهد که تعداد زیادی از کانال‌های ورودی و کانال‌های خروجی را بصورت جمعی یا تک تک رصد و بررسی نمایید. این سیستم با ترکیب سخت افزار‌های پیشرفته و توانمندی نرم افزار قابلیت انعطاف پذیری بالا و در عیـــن حال نمایش داده بر روی نمایشگر‌های محلی همچنین امکان نمایش، ذخیره و یا ویرایش دیتا‌ها بر روی کامپیوتر‌های شخصی را هم دارا می‌باشد‌. قابلیت ارتباط با انواع پروتکل‌های شبکه فیلد باس انعطاف بالا در تعداد ورودی وخروجی‌ها، هزینه مناسب و قابلیت برنامه ریزی از دیگر مزایای این سیستم است.

رکوردر چیست؟

رکوردر pc base یا کامپیوتری رکوردر‌های pc base از کارت خروجی و کابل رابط به علاوه‌ی دستکتاپ یا لپ تاپ همراه با نرم افزار تشکیل شده است. این
رکورد‌های در عمل همان وظایف رکوردهای لوکال یا محلی را داشته و به میزان قابل توجهی در هزینه‌ها صرفه جوئی می‌کنند. در نمونه‌های پیشرفته‌تر این رکوردر‌ها را با آدرس دهی به هر کارت یا ماژول می‌توانید به کانال‌های ورودی افزوده یا حتی خروجی‌های آلارم بگیرید.

رکوردر بدون کاغذ

رکوردر‌های بی‌کاغذ ورژن تازه‌ای از رکوردرهای صنعتی می‌باشد که با پیشرفت تجهیزات و استفاده از فناوری میکروپروسسوری این امکان را فراهم می‌کند که پارارمتر‌های صنعتی لازم را بر روی مانیتور مشاهده و بر روی حافظه‌های معمول فلش کارت ذخیره سازی شود تا بتوان در مواقع ضروری به بازبینی اطلاعات و تکمیل اسناد پرداخته شود.

رکوردر کاغذی

رکوردر‌های کاغذی از قدیم در صنعت به کار گرفته می‌شد و این نوع رکوردر‌ها با داشتن تجهیزات مکانیکی نیاز به کاغذ جهت برای اطلاعات بر روی آن‌ها به وسیله قلم‌های مخصوصی در رکوردر که معرف کانال‌های ورودی آن می‌باشد هستند. در واقع ورودی‌های متفاوت که شامل دیتای سنسور‌های دما، فشار ،جریان، سطح مخزن، و … هستند با ترسیم بر روی کاغذ‌های شطرنجی که بر مبنای زمان تنظیم شده به دست می‌آید. به خاطر اینکه این وسایل مکانیکی هستند نگهداری آن‌ها مشکل می‌باشد و همیشه به وسایلی مانند کاغذ و مرکب نیاز می‌باشد و باید به صورت مرتب تامین گردد. همچنین استهلاک این دستگاه‌ها قابل توجه است و بازیابی اطلاعات در آن‌ها به راحتی امکان پذیر نیست.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *