عملکرد میگر

یکی از پارامتر‌های اساسی در هنگام انتقال جریان الکتریکی کیفیت و مرغوبیت عایق کابل‌ها می‌باشد. در صورتی که کیفیت عایق بندی کابل‌ها از مقادیر استاندارد تعریف شده برای آن خارج گردد می‌تواند به عاملی فوق العاده خطرناک تبدیل شده و همچنین باعث آسیب‌های جدی و جبران ناپذیر به وسایل و تجهیزات الکتریکی و یا اتلاف بخشی از انرژی گردد.
عوامل متعدد بسیاری زیادی می‌تواند بر افت کیفی عایق بندی کابل‌ها اثر گذار باشد. عواملی از قبیل گرما و یا سرمای بسیار زیاد و بیش از حد‌، لرزش‌های پی‌در‌پی‌، گرد و خاک، رطوبت و همچنین روغن یا بخار‌هایی که به اصطلاح خاصیت خورندگی دارند همه از عواملی هستند که می‌توانند در بر افت کیفیت عایق کابل نقش موثری را ایفا کنند. برای همین منظور آزمایشات دوره‌ای و مستمر کابل‌ها و همچنن اتصالات و تجهیزات به کار رفته برای انتقال جریان الکتریکی از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله سعی بر آن شده است تا آشنایی مختصری در خصوص شناخت و نحوه عملکرد میگر (مگا اهم تستر) و نحوه به کارگیری و استفاده از آن‌ها فراهم گردد.

میگر چیست و کاربرد‌های آن در صنعت چگونه است؟

برای اندازه گیری و بررسی میزان کیفیت و مقاومت عایق‌های به کار رفته در انواع مختلف کابل‌، و همچنین تست نشتی جریان در دستگاه‌هایی از قبیل: سوئیچ‌ها، ترانسفورماتور‌ها و الکتروموتور‌ها و همین طور بررسی میزان ضریب دی الکتریک از تجهیزی به نام میگر بهره می‌برند.

تجهیز میگر (megger)

با نام لاتین “Insulation tester” با اسامی متفاوتی مانند: تستر میزان مقاومت عایق کابل و همچنین “مگا اهم متر” هم شناخته می‌شود. دستگاه‌های میگر برای اندازه گیری میزان مقاومت عایق‌ها در بازه ولتاژ بین 100 ولت تا حد بالای 10000 ولت کاربرد دارند.

نحوه کار با دستگاه میگر

نحوه کار با دستگاه میگر

روش اندازه‌گیری میزان مقاومت الکتریکی عایق کابل‌ها به وسیله‌ی دستگاه اندازه گیری میگر دقیقا شبیه اندازه گیری مقاومت الکتریکی سیم به وسیله تجهیز اهم متر معمولی می‌باشد، اما تفاوت اصلی میان این دو دستگاه، این است که میگر می‌تواند یک ولتاژ مستقیم با مقدار بالا ایجاد کند چرا که برای اندازه‌گیری میزان مقاومت الکتریکی عایق (مقاومت عایقی) آن هم با اهم بسیار زیاد، به یک ولتاژ بسیار بالا نیاز است.
یک عایق خوب و مرغوب و با کیفیت مقاومت رسانایی (اهم) بسیار زیادی را دارد و برای آزمایش مقاومت عایق بندی کابل نیاز به یک میگر برای ایجاد ولتاژ بسیار بالا می‌باشد. در برخی از دستگاه‌های اندازه گیری میگر، ولتاژ اندازه گیری تا حدود ۱۰ کیلو ولت و یا حتی بالاتر نیز می‌رسد کاربر می‌تواند ولتاژ خروجی بین 50 تا 10000 ولت را برای این نوع از دستگاه‌ها و متناسب با کابل مورد آزمایش انتخاب نماید‌.
شرکت‌های سازنده دستگاه میگر همواره در صدد هستند تا با اضافه نمودن امکانات و قابلیت‌های محصولات خود نظر مثبت کارشناسان و تکنسین‌های مرتبط با خود را جلب نموده و به تبع آن بخش مهم‌تر و بزرگ‌تری از بازار را به دست آورند که افزایش ولتاژ خروجی یکی از مهم‌ترین این تغییرات می‌باشد و اکنون شرکت‌های مختلف دستگاه‌های جدید خود را با این ویژگی و ویژگی‌های جدید دیگر به بازار عرضه می‌نمایند.

معرفی دستگاه‌های میگر پیشرفته و با کاربری حرفه‌ای 

دستگاه‌های یشرفته و تخصصی مزایا و قابلیت‌های بسیار بیشتری نسبت به دستگاه‌های قدیمی‌تر دارا می‌باشند که می‌توان از محاسن میگر‌های تخصصی می‌توان به ضریب دقت بسیار بالا و پایدار بودن دقت اندازه گیری در بلند مدت و همچنین توانایی اندازه گیری میزان DAR و PI، و از دیگر قابلیت‌های آن به توانایی متصل شدن به سیستم کامپیوتر برای ذخیره کردن نمونه تست‌های انجام شده و بررسی و تحلیل مجدد آن‌ها اشاره کرد.

تفاوت بین دستگاه ارت سنج با دستگاه میگر

منبع ایجاد اختلاف پتانسیل (‌ولتاژ‌) در دستگاه‌های میگر مدل جدید چگونه کار می‌کند؟

در میگر‌های نسل قبل اغلب از ژنراتور‌های دستی و یا دسته‌ای گردان به اسم هندل برای ایجاد اختلاف پتانسیل استفاده می‌گردید ولی در نسل جدید دستگاه‌های میگر این کار توسط باتری و به وسیله‌ی یک منبع تغذیه با اختلاف پتانسیل ۱۲ ولت استفاده می‌شود.
دستگاه میگر اختلاف پتانسیل (ولتاژ) Dc را به وسیله قطعه نوسان ساز‌ها به ولتاژ Ac تبدیل می‌کند و پس از آن با کمک یک ترانسفورماتور داخلی، اختلاف پتانسیل سینوسی ایجاد شده را به میزان مطلوب ارتقا می‌دهد و سپس به وسیله‌ی یکسو ساز‌ها آن را به ولتاژ مستقیم dc تبدیل می‌کند تا در جریان اندازه گیری به کار گرفته شود.

تفاوت بین دستگاه ارت سنج با دستگاه میگر در چیست؟

دستگاه بررسی میزان مقاومت الکتریکی زمین یا همان ارت سنج میزان مقاومت زمین را که اغلب در بازه ی چند اهم قرار می‌گیرد اندازه گیری می‌نماید، در حالی که دستگاه میگر برای اندازه گیری میزان مقاومت عایقی کابل‌ها، همین طور مقاومت‌هایی با بازه بسیار بالا و بالاتر از مگا اهم به کار گرفته می‌شود. به عبارت بهتر می‌شود گفت میگر جهت اندازه گیری مقاومت عایق به کار رفته در کابل‌ها است در حالی که دستگاه ارت سنج برای اندازه گیری و برآورد میزان مقاومت زمین و خاک و تیغه‌ی به کار رفته در سیستم چاه ارت یا اتصال زمین استفاده می‌شود.

رعایت نکات ایمنی در زمان استفاده از دستگاه میگر

در هنگام استفاده از دستگاه میگر برای تست عایق کابل‌ها و مقاومت عایقی باید از قطع کامل جریان الکتریکی مطمئن شد و اطمینان حاصل کرد برق کاملا قطع است و بعد از آن از عدم وجود ولتاژ در مدار اطمینان حاصل کرد و سپس با رعایت کامل مفاد بخش نامه‌های ایمنی مثل استفاده از تجهیزات حفاظت فردی و عایق کار را شروع کرد.
در خصوص استفاده از این دستگاه‌ها محصولات مختلفی از شرکت‌های بزرگ دنیا در دسترس می‌باشد که هر کدام با قابلیت‌ها و امکانات و قیمت‌های متفاوتی که در اختیار کابران قرار می‌دهند سعی در رضایت مصرف کننده نهایی خود دارند از شرکت‌های سازنده موجود در بازار می‌توان به شرکت‌های HIOKI, KYORITSU  CEM, APPA, SEW و غیره اشاره نمود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *